logo


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

matomena-xomata Τα “Ματωμένα Χώματα” είναι ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της Διδώς Σωτηρίου. Εκδόθηκε το 1962 και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (μεταξύ των οποίων αγγλικά, βουλγαρικά, εσθονικά, γαλλικά, γερμανικά κ.α.). Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερα από 400.000 αντίτυπα.Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή του Μανώλη Αξιώτη ο οποίος έζησε στ’ Αμελέ Ταμπούρια (Τάγματα Εργασίας) του 14-18, αργότερα έγινε φαντάρος του ελληνικού στρατού και στη συνέχεια έζησε την καταστροφή της Μ.Ασίας, την αιχμαλωσία και την προσφυγιά.Αναφέρεται στη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στη Μικρασιατική Καταστροφή.
6616654Στη Λυκόβρυση, ένα χωριό τής Ανατολίας, ένα παμπάλαιο έθιμο απαιτεί από τους κατοίκους να αναβιώσουν το Πάθος τού Χριστού κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η άφιξη μιας ομάδας Ελλήνων, κυνηγημένων από τους Τούρκους, μοιράζει τη Λυκόβρυση στα δύο: ενώ ο ιερέας και οι προύχοντες αποδιώχνουν τους απόκληρους, εκείνοι που υποδύονται τους Αποστόλους και τον Χριστό προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Μια άγρια πάλη αρχίζει να εξελίσσεται ανάμεσα στους πρόσφυγες, που έχουν εξαγριωθεί από την μακρά λιμοκτονία, και τους κατοίκους τού χωριού. Μια ιστορία με πολύ σύγχρονους απόηχους. 
5068048Το “Η Ζωή εν Τάφω” πρόκειται για ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα με τη μορφή ημερολογίου, επικό, ρεαλιστικό, αλλά και λυρικό. Στο μυθιστόρημα αυτό κεντρικό πρόσωπο είναι ο φοιτητής και εθελοντής Λοχίας Αντώνης Κωστούλας που περιγράφει μέσα από τα γράμματά του προς την αγαπημένη του γεγονότα και εντυπώσεις από τα χαρακώματα, δίδοντας όχι την ηρωική, αλλά τη φρικτή πραγματικότητα του πολέμου.
papadiamantis016Τα “Διηγήματα” του Παπαδιαμάντη όχι μόνο κρατούν πάντα και κάποια έκπληξη για τον αναγνώστη στη χρήση των λέξεων, στην πλοκή του λόγου, στην παραστατική δύναμη που ζωντανεύει τοπία, χαρακτήρες και γεγονότα με τρόπο ανεξάλειπτο, αλλά διατηρούν και τη συναισθηματική τους φόρτιση αναλλοίωτη, μολονότι αυτή κατορθώνεται με τα πιο απλά και λιτά μέσα, ή ίσως ακριβώς γι’ αυτό.
897_eglimaΤο μυθιστόρημα “Έγκλημα και Τιμωρία”, έμπνευση του μεγάλου μαέστρου της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει από τη συγγραφή του, το εν λόγω έργο εξακολουθεί και σήμερα να συγκινεί, να προβληματίζει και να αποτελεί σημείο αναφοράς και αντικείμενο μελέτης πολλών σχολών ψυχολογίας παγκοσμίως.Θεωρείται το καλύτερο ίσως έργο του Ντοστογιέφσκι μαζί με τον Ηλίθιο και τους Αδελφούς Καραμαζώφ.
08529ed6-b5ba-4296-84d7-b075fc2a6e16“Το Πλατύ Ποτάμι”, είναι το πιο σημαντικό πεζό έργο που αναφέρεται στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ο συγγραφέας υπηρέτησε ως εθελοντής με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Αποστολή του στο μέτωπο ήταν να μεταδίδει, σε ιταλική γλώσσα, προπαγανδιστικά μηνύματα προς τους Ιταλούς στρατιώτες, από μεγάφωνα τοποθετημένα στην πρώτη γραμμή.Ο Μπεράτης, χωρίς να περιγράφει μάχες και ηρωικά κατορθώματα, καταφέρνει να δώσει το ήθος και το σεμνό ηρωισμό εκείνων των ανδρών που δημιούργησαν το έπος του 1940. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αφήγηση της επιστροφής του στρατού μας, ενός στρατού που οπισθοχωρούσε, ενώ ήταν νικητής

Στις Δράσεις της Σχολικής Βιβλιοθήκης συγκαταλέγεται και η πρωτοβουλία της υπευθύνου της, κυρίας Τσιχριτζή Έφης και των μαθητριών που την συνδράμαν στην λειτουργία της, να εκθέσουν τα πιο σημαντικά βιβλία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου μας για την περίοδό πριν από τα Χριστούγεννα του 2015. Εκεί μπόρεσαν οι μαθητές να δανειστούν όποιο θέλουν, να περιηγηθούν στον κόσμο του βιβλίου ή απλώς να ακούσουν Χριστουγεννιάτικη Μουσική που παιζόταν κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων. Όλοι οι μαθητές του Σχολείου μας πέρασαν εκείνες τις ημέρες και επισκέφτηκαν τον χώρο.